Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

περί ποίησης






 
Κι όπως μπαίνω σήμερα στην αρχική μου σελίδα στο facebook είδα τουλάχιστον 10 δημοσιεύσεις με στίχους του Τάσου Λειβαδίτη κυρίως αλλά και άλλων ποιητών και από ανθρώπους μάλιστα που δεν φαίνονται να ξέρουν καν τι είναι ποίηση. "Έγινε και η ποίηση μόδα" σκέφτηκα απογοητευμένη. Μα μετά το ξανασκέφτηκα. "Ακόμα κι έτσι να είναι, δεν είναι κακό. Καιρός είναι οι νέοι να μάθουμε να εκτιμάμε λιγάκι την ποίηση"
Και λέω 'εκτιμάμε' γιατί κι εγώ δεν είμαι καμιά φανατική. Ναι, μ'αρέσει η ποίηση μα είναι δύσκολη και δεν μπορώ πάντα να την καταλάβω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαβάζω και ότι δεν υπάρχουν στιγμές που ένας και μόνο στίχος εκφράζει όλο το χάος που επικρατεί μέσα μου.
Το καλύτερο όμως με την ποίηση είναι ότι το ίδιο πράγμα μπορεί να δώσει ένα διαφορετικό μήνυμα σε κάθε έναν που το διαβάζει. Έτσι, ενώ τα λόγια είναι πάντα ίδια, αποκτούν άλλα νοήματα και φτιάχνουν άλλες εικόνες για κάθε αναγνώστη.
Έτσι σήμερα σας αφήνω μ'ένα από τα αγαπημένα μου, ένα μελοποιημένο.
"Αχ, για να γεννηθείς εσύ κι εγώ
Γι'αυτό, για να σε συναντήσω
Γι'αυτό έγινε ο κόσμος μάτια μου
Γι'αυτό για να σε συναντήσω"

2 σχόλια:

  1. Εν μέρει συμφωνώ μαζί σου. Είναι καλό οι νέοι να ενδιαφέρονται έστω και λίγο για την ποίηση..
    Όμως έχουμε γεμίσει ψευτοκουλτουριάρηδες..Δε νομίζεις;
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ω ναι!! κι εγώ στην αρχή εκνευριζόμουν κι ακόμα αναρωτιέμαι αν στ'αλήθεια καταλαβαίνουν έστω κι έναν μικρό μικρό στίχο. Το πιο σπαστικό είναι βέβαια το γεγονός πως καποτε γελούσαν με την ποίηση και την αποκαλούσαν "αηδίες" και κορόιδευαν όποιον έδειχνε ενδιαφέρον. Τώρα ξαφνικά τους έπιασε μανία; Μόνο ο χρόνος θα δείξει! Στο τέλος τέλος αν είναι απλώς μια μόδα για εκείνους, θα ξεθωριάσει όπως και τόσες άλλες.

      Διαγραφή